Petua Suri - 040809

KACANG REBUS LEBIH ENAK

Rendamkan kacang semalaman ke dalam air yang bercampur dengan sedikit kapur sireh.S elepas itu, cuci dengan air bersih dan toskan. Rebus kacang tersebut dalam air yang telah bercampur dengan sedikit garam pada api yang sederhana


HILANGKAN BAU TANGAN SELEPAS MAKAN

Hiris dua biji limau kasturi dan perah sedikit ke dalam air basuh tangan. Masukkan sekali limau tersebut. Selepas makan, basuh tangan menggunakan air basuh tangan yang telah dicampur dengan perahan limau tadi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 030809

MEMBERSIHKAN PERIUK HANGUS

Ada beberapa petua yang anda boleh cuba untuk membersihkan periuk yang hangus:
1. Sapukan asam jawa dan pasirpada periuk dan gosok dengan sabut kelapa atau span. kemudian, gosok pula denan menggunakan sabun mandi dan span. Bilas bersih dan keringkan. Periuk akan berkilat.

2. Tuangkan larutan cuka yang dicampur dengan secamca garam ke dalam periuk. Biarkan semalaman, esoknya baru buangkan larutan tadi dan basuh periuk sebersih-bersihnya..

3. Campurkan sedikit sebuk penaik bersama sedikit air di dalams ebuah bekas. Biarkan selama beberapa jam. Kemudian bolehlah digunakan untuk mencuci periuk seperti biasa.

4. Ambil beberapa keping kulit nenas dan jerangkan bersama air di dalam periuk hangus tadi. Selepesa mendidih, bilaslah periuk menggunakan air sabun.


PENUTUP BOTOL PLASTIK MUDAH DIBUKA

Jika anda mengalami masalah untuk membuka penutup botol plastik, cuba petua mudah ini. Ambil beberepa getah gelang. Lilitkan pada penutup botol dan pusingkan penutupnya. Mudah bukan!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 280709

KENTANG ELAK NASI LEMBIK

Jika nasi yang dimasak lembik, cuba ambil beberapa biji kentang, buang kulit dan potong kecil. masukkan kentang ke dalam nasi lembik tadi dan tutup periuk nasi. Lima minit kemudian, barulah dibuka dan keluarkan kentang tersebut.

CEREK KELIHATAN BARU

Masukkan dua hingga tiga sudu soda bikarbonat ke dalam cerek. Tuangkan sedikit air suam dan goncang sekuatnya. Kemudian bilas dengan air. Hasilnya warna keperangan itu akan hilang dengan sendirinya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 270709


DAUN KARI ATASI HANYIR IKAN SUNGAI

Ikan sungai memang enak dimakan tetapi baunya yang hanyir menyebabkan ramai yang enggan menikmati masakan ikan sungai. Cara mudah untuk mengatasi bau tersebut, gunakan tujuh tangkai daun kari. Ramaskan daun tersebut dan perapkan dengan ikan selama satu jam.. InsyaAllah, ia mampu atasi hanyir ikan sungai.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 210709

CILI JERUK TAHAN LAMA

Celurkan cili yang telah dihiris ke dalam air panas. Biarkan semalaman, kemuan toskan air cili tersebut hingga kering., kemudian campurkan sedikit cuka, air masak dan masukkan ke dalam bekas yang bertutup.

MENGELAKKAN RASA LIDAS

Pasti ada yang rasa kurang selesa selepas memakan buah nenas apatah lagi dalam jumlah yang banyak, pasti lidah akan terasa lidas. Untuk mengatasinya, kupas buah nenas dan basuh hingga bersih. Setelah agak kering, lumurkan dengan sediit garam ke seluruh bahagian buah nenas termasuklah yang sudah dipotong. Pasti anda dapat menikmatinya tanpa gangguan rasa lidas.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 200709

MEMBERSIHKAN SAYUR


Rendamkan sayur-sayuran yang baru dibeli dalam besen selama lima minit. Selepas itu, basuh sayur satu persatu di bawah aliran air bersih. Pasti segala pasir dan kotoran jatuh dengan sendiri..


MEMBERSIHKAN LANTAI BILIK MANDI



Masak secerek air hingga mendidih. Campurkan dengan dua atau tiga senduk garam. Setelah garam larut, pindahkan ke dalam baldi. Siramkan ke atas lantai bilik mandi sedikit demi sedikit sambil memberus. Seeloknya siram ketika air bercampur garam tersebut masih panas.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 140709

TERBELI IKAN YANG SUDAH BERBAU



Tumbuk kunyit hidup hingga lumat, kemudian lumurkan pada ikan. Kemudian, rebius ikan tadi bersama daun kunyit. Hasilnya, bukan sahaja hilang bau busuk, tetapi ikan akan menjadi lebih enak.

MENGHILANGKAN KESAN TAHI LALAT


Cuba rendamkan pakaian ke dalam air yang bercampur dengan cuka semalaman, esoknya cucilah dengan sabun. Cubalah petua tradisi yang mudah ini untuk menghilangkan kesan tahi lalat.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 130709





MERAWAT CAGU KUKU



1. Tumbuk halus segenggam daun inai kemudian balutkan pada ibu jari kaki atau tangan yang bengkak. Biarkan kering, barulah buangkan indai dan cucilah dengan air suam.

2. Ambil dua sudu cuka dan siramkan pada kaki yang terkena cagu. Lakukan berulang kali dalam masa seminggu.

3. Perahkan sedikit air limau kepada kuku yang mencengkam pada daging yang terkena cagu. Biarkan selama beberapa minit. Jika boleh potonglah kuku yang termasuk daging tersebut. Lakukan dua kali sehari.


MENGURANGKAN MASIN IKAN KERING



1. Bungkus ikan masin dalam surat khabar kemudian rendamkan di dalam air selama lima minit. Insyaallah, ikan masin akan sesedap rasa.

2. Rendam ikan kering di dalam air beras, kemudian basuh dengan air biasa sebelum dimasak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 070709

PERUT LEMBU CEPAT MASAK


Jika anda inginkan perut lembu cepat masak, apa kata anda cuba petua ini. Tambahkan dengan segenggam beras ketika merebusnya. Biasanya ia akan lembut dalam masa kira-kira setengah jam sahaja.


MELEMBUTKAN DONUT



Rebus dua atau tiga biji ketang. Lenyekkan ubi kentang yang direbus ke dalam bancuhan tepung. Pasti donut tetap lembut walaupun sudah sejuk

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 060709

UBI KAYU HILANGKAN HANYIR


Selepas menyiang ikan, sudah pasti tangan turut berbau hanyir dan kurang menyenangkan. Untuk menghilangkannya, cuba ambil isi ubi kayu yang telah diparut dan ramaskan pada tangan. InsyaAllah bau hanyir ikan tadi akan hilang



BERSIHKAN TANDA HANGUS PADA PERIUK



Masukkan sedikit serbuk penaik dan sedikit air ke dalam periuk. Biarkan untuk beberapa jam dan kemudian bersihkan periuk seperti biasa.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS