Petua Suri - 080909

DAGING GORENG TIDAK BERMINYAK

Potong daging tebal-tebal sebesar tapak tangan. Campurkan dengan garam dan kunyit, perapkan dan goreng dengan api kecil agar daging betul-betul masak. Apabila daging masak, barulah dipotong kecil-kecil. Hasilnya daging tidak lagi berminyak dan rasanya seperti daging bakar.


MENYEDAPKAN IKAN BAKAR

Perapkan ikan dengan sedikit asam jawa dan air. Biarkan selama beberapa minit sebelum dibakat atau dipanggang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 070909

AYAM TIDAK MELEKAT DI KUALI

Campurkan asam gelugur di dalam minyak panas. Biarkan ayam beberapa ketika sebelum dibalik-balikkan. Hasilnya, bukan sahaja tidak melekat tetapi lebih garing.


AYAM GORENG YANG ENAK

1. Perapkan ayam dengan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk selama satu jam. Gaulkan dengan bancuhan tpung beras bercampur secubit japur sireh. Dalam minyak, bubuhkan tiga keping asam gelugur. Goreng ayam sehingga garing.

2. Perapkan ayam dengan serbuk bawang putih bercampur perasa secukupnya. Selepas itu, kukus atau rebus (setengah masak) dengan air yang sedikit. Angkat dan toskan kemudian barulah digoreng dalam minyak yang penuh.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 010909

MASAKAN TIDAK MELEKAT PADA KUALI

Menggoreng ikan selalunya melekat pada kuali. Satu petua mudah untuk mengelakkan masakan melekat pada kuali, sebelum menggoreng ikan, ayam atau tauhu, taburkan dahulu sedikit garam dalam minyak yang panas.


CARA PANTAS GORENG AYAM

Tidak mahu menunggu masa lama untuk menggoreng ayam? Cuba masukkan sedikit perahan limau nipis ke dalam minyak yang sedang panas agar ayam yang digoreng cepat garing.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 250809

HILANGKAN HANYIR HATI AYAM

Ramai yang sukakan hati ayam kerana dikatakan mampu menambah darah. Untuk menghilangkan bau hanyir hati ayam, bersihkan dahulu dengan tepung gandum, kemudian barulah dibersihkan dengan air. Gaulkan pula dengan gula pasir dan perapkan selama 10 minit.


MENGHIRIS DAGING

Ada juga surirumah yang pening setiap kali hendak menghiris daging. Untuk menghiris daging dengan mudah, cuba petua ini. Masukkan daging yang telah dibasuh bersih ke dalam peti sejuk. Biarkan selama sejam, kemudian keluarkan dan hiris mengikut jalur melintang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 240809

MELEMBUTKAN PERUT LEMBU

Memasak perut lembu memang mengambil masa yang lama. Cara yang paling berkesan dan mudah, masukkan sekali sudu ke dalam periuk ketika merebus.


MEMBUANG LEMAK AYAM

1. Ketika mencuci ayam, gaulkan dengan daun pisang yang telah disiat-siat atau boleh gunakan daun lalang. Ini bertujuan untuk menghilangkan lemak dan bau ayam.

2. Gaul dan perapkan daging ayam dengan tepung gandum selama setengah jam, sebelum memasaknya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 100809

MENGATASI ANGIN PUCUK UBI

Mungkin ramai yang sukakan masak lemak pucuk ubi tetapi risaukan akan anginnya. Apa kata cuba petua ini. Ramaskan pucuk ubi dan rendam seketika bersama garam. Selepas itu, barulah dimasak tanpa mencelurnya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 100809

MENGHILANGKAN GETAH PADA TANGAN

1. Belah dua biji limau purut. Kemudian gosokkan tangan anda. Cara ini juga dapat melembutkan tangan.

2. Bersihkan tangan dengan sedikit asam jawa dan titikkan minyak tanah. Kemudian, gosokkan pada kedua-dua belah tangan.

3. Ramaskan tangan ke dalam timbunan beras. Kemudian gosok kedua-dua telapak tangan sehingga getah yang melekat hilang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 050809

PETUA MUDAH BERSIHKAN PERABOT

Sarungkan stokin pada tangan anda dan celupkan bahan cucian. Gosokkan ke celah-celah ukiran perabot yang sukar dicapai. Kotoran pada perabot akan tanggal dengan mudah.


MENGILATKAN PERABOT LOGAM

Rendamkan barangan dalam air yang dicampurkan beberapa keping asam gelugur dan sesudu kecil cuka. Cuci dan bilas dengan air. Lapkan hingga kering sebelum disimpan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS