Petua Suri - 070909

AYAM TIDAK MELEKAT DI KUALI

Campurkan asam gelugur di dalam minyak panas. Biarkan ayam beberapa ketika sebelum dibalik-balikkan. Hasilnya, bukan sahaja tidak melekat tetapi lebih garing.


AYAM GORENG YANG ENAK

1. Perapkan ayam dengan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk selama satu jam. Gaulkan dengan bancuhan tpung beras bercampur secubit japur sireh. Dalam minyak, bubuhkan tiga keping asam gelugur. Goreng ayam sehingga garing.

2. Perapkan ayam dengan serbuk bawang putih bercampur perasa secukupnya. Selepas itu, kukus atau rebus (setengah masak) dengan air yang sedikit. Angkat dan toskan kemudian barulah digoreng dalam minyak yang penuh.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment