Petua Suri - 241109

HILANGKAN KEBAS KAKI


Jika anda duduk dalam jangka masa terlalu lama, mungkin ada yang mengalami kebas kaki atau semut-semut. Untuk cepat menghilangkan kebas kaki, ambil duit syiling dan kepitkan di antara jari pada kaki yang kebas. Insyaallah kebas akan hilang dalam masa yang singkat.


MENYIMPAN ALATAN YANG MUDAH KARAT

Basuh peralatan dengan bersih kemudian jemur di tempat panas. Sapukan dengan minyak rata-rata terlebih dahulu sebelum disimpan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 231109

JIKA KASUT BERBAU



Kaki yang sering berpeluh akan menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. Bukan sahaja anda tetapi rakan-rakan sekeliling mungkin. Anda boleh cuba petua mudah ini untuk menghilangkan bau pada kasut. Taburkan serbuk kopi ke dalam kasut dan biarkan semalaman. Cucilah seperti biasa pada keesokan harinya. Sebelum itu, pastikan kasut anda tahan lasak dan boleh direndam atau dibasuh.

MENANGGALKAN PELEKAT



Jika membeli barangan kaca seperti gelas atau pinggan mangkuk, pastinya sukar untuk menanggalkan label yang digamkan. Cara mudah, ambil kain dan sedikit penanggal cat kuku lalu gosoklah pada barangan kaca yang terlekat label tersebut.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 171109

MENJAGA PARANG



Sebelum menyimpan parang, anda hendaklah mencuci parang tersebut dengan bersih terlebih dahulu. Kemudian, sapukan minyak kelapa pada mata parang di kedua-dua belah bahagian.


HILANGKAN MENDAPAN PADA CEREK



Didihkan campuan air dan cuka yang sama kuantitinya ke dalam cerek. Lihatlah kesannya. Pasti anda puas hati.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 161109

IKAN KELI GORENG TIDAK BERMINYAK



bagi mengelakkan ikan keli goreng berminyak, masukkan dua sudu tepung gandum ke dalam minyak yang telah cukup panas. Kemudian, goreng ikan keli seperti biasa. Ikan bukan sahaja tidak berminyak seperti selalu malahan lebih rangup dan garing.


TEMPOYAK TAHAN LAMA



Tempoyak memang sedap bagi mereka yang beminat. Untuk tempoyak tahan lama, masukkan beberapa tangkai cili api ke dalam bekas menyimpan tempoyak. Gaulkan agar sebati dan tutup rapat penutup bekas tersebut. Tempoyak akan tahan selama setahun tanpa perlu dimasukkan ke dalam peti ais.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 101109

MENGHILANGKAN MINYAK PADA KAIN

Pening bila kain terkena minyak dan meninggalkan kesan? Petua mudah untuk menghilangkannya. Basuh kain dengan air sabun. Perah dan jemur sehingga kering. Kemudian bilas semula dan anda akan nampak perubahan pada kain tersebut.




MENANGGALKAN LILIN DARI BEKAS

Cuba masukkan bekas tersebut ke dalam peti sejuk selama beberapa jam. Cairan lilin yang membeku itu akan lekang daripada bekas dan memudahkan anda untuk menanggalkannya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 091109

PETUA HILANGKAN SERAK

1. Ramas sebuku asam jawa dengan segelas air sejuk. Embunkan semalaman atau masukkan ke dalam peti sejuk. Minumlah dua kali sehingga serak hilang.

2. Kisar dua biji bawang yang telah dibuang kulit sehingga hancur. Tapiskan air dan diminum sekadar tiga sudu besar. Minum dua kali sehari selama dua hari berturut-turut.


MENGHILANGKAN KESAN TAHI LALAT

Rendamkan pakaian ke dalam air yang bercampur dengan cuka semalaman. Esoknya cucilah dengan sabun.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 031109

MENGHILANGKAN KESAN KUNYIT PADA LESUNG BATU

Goreng sedikit beras kemudian tumbuk di dalam lesung hingga halus. Kesan kunyit akan melekat pada beras dan hilang.



MENGHILANGKAN KRIM KEK PADA PINGGAN


Pinggan atau bekas yang terkena krim kek hendaklah disiram terlebih dahulu dengan air panas. Setelah itu, cucilah seperti biasa dengan air dan sabun

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 021109

TEPUNG GORENGAN LEBIH RANGUP


1. Campurkan dua sudu makan minyak masak di dalam bancuhan tepung untuk menggoreng. Kemudian goreng seperti biasa. Hasilnya gorengan lebih enak dan rangup.

2. Bancuh tepung bersama air sehingga sebati. Masukkan dua sudu besar minyak panas dalam bancuhan tepung hingga rata, kemudian barulah digoreng.


SAYUR TIDAK CEPAT LAYU



Bungkus sayur ke dalam surat khabar yang telah dilembapkan. Hasilnya sayur lambat layu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 271009

HILANGKAN BAU PETI SEJUK

Cara mudah dan murah untuk menghilangkan bau peti sejuk, ambil sekeping roti dan letakkan di dalam peti sejuk untuk menyerap segala bau dalam peti sejuk.


PULUT NAMPAK BERKILAT

Sebelum merebus pulut, rendamkan terlebih dahulu ke dalam air kelapa selama sejam. Hasilnya, pulut akan nampak berkilat dan menarik ketika dihidangkan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 261009

MELAZATKAN SAMBAL TUMIS


1. Tambahkan sedikit santan pekat dan madu ke dalam sambal yang sedang ditumis. Patinya sambal tumis lebih enak.

2. Perahkan dua biji limau kasturi ke dalam sambal tumis yang sedang mendidih. hasilnya sambal tumis lebih enak dan lebih merah warnanya.


SANTAN TAHAN LAMA

1. Perah kelapa dengan menggunakan air masak. Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan sedikit garam. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak. Biarkan sejuk dan Simpan di tempat kering.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 201009

CARA MENYIMPAN UDANG

Udang jika tidak disimpan dengan betul akan cepat busuk dan meninggalkan bau yang kurang enak. Cuci udang sehingga bersih dan sejatkan airnya. Gaulkan udang dengan sedikit gula dan simpankan udang dalam bekas yang tertutup rapat.

HINDARI BAU BUSUK KULIT UDANG

Siramkan kulit udang dengan air panas kemudian barulah dibungkus dan diikat ketat sebelum dibuang ke dalam tong sampah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 191009

MENGURANGKAN MASIN IKAN KERING


1. Bungkuskan ikan masin dalam surat khabar kemudian rendam dalam air selama 5 minit. Insyaallah ikan masin akan sesedap rasa.

2. Rendam ikan masin dalam air beras, kemudian basuh dengan air biasa sebelum dimasak atau digoreng.


CARA MENYIMPAN IKAN PEKASAM

Masukkan beberapa helai daun nangka ke dalam bekas berisi ikan pekasam. Cara mudah ini dapat menghindari ikan pekasam daripada dihinggapi lalat yang boleh mencemar dan merosakkan ikan pekasam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 131009

HILANGKAN KUNING KUNYIT PADA TANGAN


Ambil sesudu teh kapur dan sapukan pada tangan anda, Selepas itu basuhlah dengan sabun dan cucilah dengan air biasa.


MENGENAKKAN IKAN KERING GORENG


1. Untuk mengelakkan ikan kering hancur ketika digoreng, Lumurkan sedikit tepung sebelum digoreng. Hasilnya ikan kering akan lebih enak dan lemak.

2. Masukkan perahan limau ketika merendam ikan kering, kemudian masukkan beberapa helai daun kari. Ikan kering akan lebih wangi dan enak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 121009

AYAM PANGGANG CEPAT MASAK


Sebelum memanggang, perap ayam terlebih dahulu kemudian rebus ayam bersama bahan rempah sehingga separuh masak barulah dipanggang.


AYAM GORENG YANG ENAK



1. Perapkan ayam dengan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk, selama sejam. Gaulkan bersama bancuhan tepung beras bercampur secubit garam. Ketika menggoreng, masukkan sekali tiga keping asam gelugur dan goreng ayam sehingga garing.

2. Perapkan ayam dengan serbuk bawang putih bercampur perasa secukupnya. Selepas itu kukus atau rebus( setengah masak) dengan air yang sedikit. Angkat dan toskan kemudian barulah digoreng.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petua Suri - 061009

HILANGKAN HANYIR HATI AYAM


Bersihkan hati ayam dengan tepung gandum. Setelah dibersihkan dengana air, Gaulkan pula dengan gula pasir dan perap selama 10 minit.


MASAKAN TIDAK MELEKAT PADA KUALI


Sebelum menggoreng ikan, ayam atau tauhu, taburkan dahulu sedikit garam dalam minyak yang panas.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS