TERBELI IKAN YANG SUDAH BERBAU


1. Tumbuk kunyit hidup hingga lumat dan lumurkan pada ikan.

2. Kemudian rebus ikan tadi bersama daun kunyit.

3. Hasilnya bukan sahaja hilang bau, tapi lebih enak jadinya.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MELEMBUTKAN AYAM TUA


1. Masukkan seruas tebu ketika sedang memasaknya. Atau, bunjutkan satu sudu besar biji selasih dengan kain kasa atau kain putih. Masukkan bunjut tersebut ke dalam periuk semasa memasaknya.

2. Carik-carikkan daun pisang abu. Kemudian masukkan ke dalam masakan tersebut.

3. Potong ayam dalam bahagian yang kecil. Selepas itu, rebus dengan air kelapa sehingga empuk. Toskan airnya dan bolehlah dimasak ayam tersebut. Dan bolehlah dimasak ayam tersebut.

4. Kisarkan sepotng buah nanas sehingga halus. Kemudian perapkan dengan ayam yang sudah dipotong seama 15 minit. Selepas itu, barulah dibersihkan ayam tersebut dan masak seperti biasa.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MEMBERSIHKAN SOTONG


1. Masukkan sotong tersebut dalam air beras, biarkan selma 10 minit. Anda akan dapati kulit sotong menjadi lekang , senang dicuci serta baunya juga akan hilang.

2. Rendam sotong bersama surat khabar. Kemudian ramaskan surat khabar pada badan sotong. Pasti kulitnya mudah keluar dan sedia untuk dicuci.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MENGURANGKAN TULANG IKAN TERUBUK


1. Setelah membersihkan ikan terubuk, pegang kepala dan ekornya.

2. Kemudian, tarik kedua-duanya secara serentak.

3. Pada masa itu, ia akan berbunyi "krak". Ini menandakan tulang ikan tersebut telah tersusun rapat.

4. Apabila kita makan, tulang tersebut akan berkurangan dan kita akan dapat merasai keenakannya.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HILANGKAN HANYIR IKAN AIR TAWAR


1. Setelah ikan disiang dan dicuci bersih, lumurkan dengantepung gandum atau tepung beras. Gaulkan rata dan biarkan beberapa minit. Bilas dengan air bersih.

2. Siangkan ikan, kemudian gaulkan dengan segenggam daun senduduk atau daun serai beberapa minit. Akhir sekali, cuci dengan air bersih.

3. Ambil beberapa helai daun kaduk dan daun kesom dan dimasak bersama-sama ikan air tawar. Bau hanyir ikan itu akan hilang dengan sendirinya.

4. Ramas daun pisang kelat bersama ikan serta sedikit garam dan air. Kemudian basuh dengan menggunakan air bersih.

5. Ramas beberapa genggam daun jambu batu dalam sebesen air. Kemudian rendam ikan air tawar itu dalam air bercampur ramasan daun tadi.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MENGURANGKAN MASIN IKAN KERING


1. Bungkus ikan masin di dalm surat khabar kemudian rendamkan di dalam air selama lima minit. Insya Allah ikan masin tersebut akan sesedap rasa.

2. Rendam ikan kering itu dalam air beras, kemudian basuh dengan air biasa sebelum dimasak.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbt: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA ATASI NASI LEMBIK


1. Letakkan beberapa helai surat khabar di atas periuk nasi. Kemudian tutup pula dengan tudung periuk. Kecilkan api dan tunggu hingga airnya beransur kering.

2. Hiriskan sebiji kentang yang telah dibuang kulitnya. Masukkan ke dalam nasi yang lembik tadi. Biarkan selama lima minit kemudian angkat.

3. Masukkan roti bantal ke dalam nasi lembik itu. Jumlahnya bergantung pada kelembikan nasi tersebut.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ELAKKAN BERAS DARIPADA BUBUK ATAU KUTU BERAS


1. Masukkan beberapa biji bawang putih tanpa dikupas kulitnya bersama dengan beras.

2. Masukkan beberapa helai daun limau atau daun nangka agar beras boleh tahan lama.

3. Masukkan beberapa pelepah daun belimbing yang di bersihkan dan dikeringkan.

4. Masukkan 6 tangkai lada kering ke dalam simpanan beras.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MENGHILANGKAN GETAH PADA TANGAN


1. Belah dua biji limau purut. Kemudian gosokkan tangan anda. Cara ini juga dapat melembutkan tangan.

2. Bersihkan tangan dengan sedikit asam jawa dan titikkan minyak tanah. Kemudian, gosokkan pada kedua-dua belah tangan. Hasilnya tapak tangan akan kembali bersih.

3. Ramaskan tangan ke dalam timbunan beras. Kemudian gosok kedua-dua telapak tangan sehingga getah yang melekat hilang.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ELAK NASI LEMAK CEPAT BASI


1. Gunakan air masak ketika memerah kelapa yang telah dikukur.

2. Setelah itu, jerangkan nasi pada api yang sederhana dan masak dengan sempurna.

3. Hasilnya nasi lemak tidak cepat basi dan tahan sepanjang hari.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA MENYIMPAN IKAN AGAR SENTIASA DI ATAS AIS TANPA PETI AIS

1. Isi bekas dengan ais yang telah dihancurkan agar mudah cair. Tebuk lubang di bawahnya.

2. Isi ikan dengan menghalakan perut ke bawah seolah-olah ikan sedang berenang.

3. Letakkan bekas tadi ke dalam bekas yang lebih besar. Pastikan bekas tidak terkena lantai bekas yang lebih besar. Anda boleh meletakkan seseuatu di antara kedua-dua bekas. Kemudian tutup.

4. Kaedah ini boleh memelihara kesegaran ikan selama seminggu hingga 10 hari. Apabila ais cair, gantikan dengan ais baru. Buang air ais yang telah cair ke bawah.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MENCEGAH AGAR TIDAK MELECUR SEMASA BERADA DI DAPUR


1. Gunakan kain kering semasa memegang tangkai periuk yang panas.

2. Jangan masukkan terlampau banyak bahan-bahan memsak ke dalam kuali atau periuk semsa memasak, untuk mengelakkan daripada melimpah. Gunakan saiz periuk yang sesuai dengan sukatan makanan.

3. Minta bantuan rakan-rakan untuk mengangkat periuk yang panas dan berat.

4. Berhati-hati semasa membuka tudung kukusan yang panas.


Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA MEMILIH IKAN SEGAR


1. Mata jernih. JIka mata ikan sudah tidak jernih, masih boleh dimakan, tetapi bukan lagi segar.

2. Insang berwarna merah jambu dan lembap.

3. Isi pejal.

4. Tidak berbau dan hanya berbau laut.

5. Sisik dan badan bersinar. Sisiknya tidak tertanggal.

6. Perut ikan tidak kembung atau kecut.


Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA MENYMPAN AYAM


1. Lap ayam dengan kain kering dan asingkan hempedal ayam.

2. Balut secara agak longgar dengan menggunakan kepingan aluminium atau kertas minyak.

3. Simpan ayam di dalam beberapa bungkusan.

4. Untuk pengetahuan semua seekor ayam dapat bertahan selama 12 bulan apabila disimpan, manakala 6 bulan bagi bahagian ayam dan 3 bulan bagi hempedalnya dengan menggunakan cara ini.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA MEMILIH AYAM



1.Daging yang gebu. Jika ayam yang berkulit, pastika kulitnya lembab dan masih melekat.

2. Jangan beli ayam yang berbulunatau pangkal bulu.

3. Jangan beli ayam yang yang kering dan bertompok-tompok.

4. Jika ayam beku, pilih daging beku.

5. Jangan beli ayam yang berais merah jambu kerana ini menunjukkan ayam ini dinyahbeku dan dibeku semula.


Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIPS HILANGKAN BAU HAMIS DAGING


1. Rebus daging sampai mendidih airnya. Biarkan terus sampai berbuih . Tuangkan buih tersebut sedikit demi sedikit dengan menggunakan senduk hingga buihnya habis.

2. Selain itu, ambil beberapa helai pucuk daun jambu batu, ramaskan sedikit dan toskan. Tuangkan air tos tadi di atas daging dan ramaskan. Tumbuk sedikit halia dan bawang putih. Perapkan daging seberapa seketika.

Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIPS KEK KRIM KEJU


1. Biarkan krim keju dan telur bersaiz AA dalam suhu bilik untuk medapatkan adunan yang lembut.

2. Potong krim keju kepada beberapa potongan kiub agar mudah lembut.

3. Jangan guna krim keju rendah lemak atau tanpa lemak kerana kek akan menjadi liat dan rapuh.

4. Jangan pukul adunan terlalu lama kerana banyak udara dalam adunan yang akan menyebabkan kek rapuh.

5. Jangan buka ketuhar dalam 30 minit pertama kerana kek mudah retak dan bantat.


Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA PENYIMPANAN REMPAH SUPAYA SENTIASA SEGAR DAN BERAROMA


1. Untuk rempah giling lebih baik disimpan di dalam peti sejuk berbanding disimpan dalam suhu bilik.

2. Serai, daun limau dan daun kari hendaklah dibungkus dengan kertas minyak dan disimpan di dalam peti sejuk.ia boleh tahan sekurang-kurangnya dua minggu.

3. Cili kering diremdam dengan air panas, ditapis dan dikisar kemudian ditumis lalu biar renehkan selama 30 minit. kemudian masukkan sedikit garam dan air limau nipis. selepas itu, dibiarkan sejuk dam disimpan di dalam peti sejuk. ia boleh bertahan selama 3 hingga 6 bulan.

4. Halia, kunyit dan lengkuas yang dibungkus dengan kertas minyak dan disimpan di dalam bekas bersih yang tertutup, boleh tahan sekurang-kurangnya 3 minggu.

5. Ingat serbuk rempah akan bertukar kesegaran warna dan aroma setelah disimpan lebih daripada 5 hingga 6 bulan.


Disediakan oleh: Epy UKM
Penerbit: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA MENYIMPAN IKAN DI DALAM PETI AIS


Ikan yang telah disiang dan dibersihkan jika tidak disimpan dengan baik dan betul akan cepat busuk. Cara terbaik untuk menyimpan ikan di dalam peti ais :

i. Lap ikan dengan kain bersih.
ii. Balut ikan dengan kertas minyak.
iii. Isi dalam bekas dan masukkan dalam peti ais.
iv. Udara ialah perosak ikan. Balut ikan dengan plastik pembalut.

Disediakan oleh : Epy UKM
Penerbit : Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS