MERASA GARAM DALAM MASAKAN


Memasak dalam bulan Ramadan pasti mencabar. Namun jangan risau kerana ada cara mudah untuk anda mengetahui bahawa anda telah memasukkan garam secukupnya atau sebaliknya. Caranya, letakkan kuah di atas jari anda. Jika kuah tidak meleleh, menandakan masakan anda sudah cukup masinnya. Tetapi jika jari terasa perit, bermaksud masakan anda terlebih garamnya.

Disediakan oleh: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TELUR REBUS SENANG DIKUPAS

Telur, jika tidak dikupas dengan betul pasti akan terkoyak bersama dengan isinya. Untuk mendapatkan telur yang mudah dikupas, apa kata cuba dua petua mudah ini.

i. Merebus telur dengan cuka.
ii. Rendam telur yang telah direbus ke dalam air.

Pasti mudah mengupasnya.

Disediakan oleh: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HILANGKAN LENDIR BENDI


Ada yang kurang menggemari lencir bendi. Bagaimana cara untuk menghilangkannya? Cuba petua ini. Masak bendi seperti biasa tetapi sebelum diangkat, masukkan asam keping ke dalam masakan. Selepas itu, ambil asam keping tersebut dan buangkannya.

Disediakan oleh: Julia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS