Disediakan oleh: Julia
Santan Lazatkan Tauhu Goreng
Bagaimana agaknya untuk melazatkan tauhu goreng? Ada yang suka menjamahnya dengan cicahan kicap. Bagi melazatkan tauhu goreng, campurkan sedikit serbuk perasa ke dalam santan. Rendamkan tauhu di dalam santan. Biarkan selama 10 minit. Tos dan kemudian goreng seperti biasa. Pasti lazat!
Disediakan oleh: Julia
Disediakan oleh: Julia
Read User's Comments(0)
Puding Tidak Mudah Pecah
Puding sering tidak menjadi? Ada petua mudah untuk anda cuba agar puding tidak mudah pecah. Caranya, ketika memasak puding, sebelum agak pekat, masukkan tiga ketul gula batu. kemudian masaklah seperti biasa. Selamat mencuba!
Disediakan oleh: Julia
MERASA GARAM DALAM MASAKAN
Memasak dalam bulan Ramadan pasti mencabar. Namun jangan risau kerana ada cara mudah untuk anda mengetahui bahawa anda telah memasukkan garam secukupnya atau sebaliknya. Caranya, letakkan kuah di atas jari anda. Jika kuah tidak meleleh, menandakan masakan anda sudah cukup masinnya. Tetapi jika jari terasa perit, bermaksud masakan anda terlebih garamnya.
Disediakan oleh: Julia
Disediakan oleh: Julia
TELUR REBUS SENANG DIKUPAS
HILANGKAN LENDIR BENDI
Ada yang kurang menggemari lencir bendi. Bagaimana cara untuk menghilangkannya? Cuba petua ini. Masak bendi seperti biasa tetapi sebelum diangkat, masukkan asam keping ke dalam masakan. Selepas itu, ambil asam keping tersebut dan buangkannya.
Disediakan oleh: Julia
Disediakan oleh: Julia
TERBELI IKAN YANG SUDAH BERBAU
9:56 PM |
MELEMBUTKAN AYAM TUA
9:25 PM |
1. Masukkan seruas tebu ketika sedang memasaknya. Atau, bunjutkan satu sudu besar biji selasih dengan kain kasa atau kain putih. Masukkan bunjut tersebut ke dalam periuk semasa memasaknya.
2. Carik-carikkan daun pisang abu. Kemudian masukkan ke dalam masakan tersebut.
3. Potong ayam dalam bahagian yang kecil. Selepas itu, rebus dengan air kelapa sehingga empuk. Toskan airnya dan bolehlah dimasak ayam tersebut. Dan bolehlah dimasak ayam tersebut.
4. Kisarkan sepotng buah nanas sehingga halus. Kemudian perapkan dengan ayam yang sudah dipotong seama 15 minit. Selepas itu, barulah dibersihkan ayam tersebut dan masak seperti biasa.
Subscribe to:
Posts (Atom)